REBINA AGRAR SRBIJA! - Proizvodnja i distribucija energetske kulture - bio mase u Srbiji!

Poslušajte zvuk prirode. Kliknite ovde >
REBINA® Srbija

REBINA Agrar

REBINA Agrar
REBINA Agrar d.o.o. se u okviru REBINA Grupe bavi uzgojem sadnica energetske vrbe Salix Viminalis. REBINA Agrar proizvodi sadni materijal najvišeg kvaliteta, koji poreklo vodi iz naučnog instituta Lantmannen i rasadnika u Švedskoj. Sadni materijal REBINA Agrar nastao je kao četvrta generacija sadnica vrbe adaptirane na pedoklimatske uslove panonske nizije, tako da u svim svojstvima, počev od vizuelnih karakteristika - veličine i debljine, do rasta i razvoja, uveliko nadmašuje izvornu sadnicu. Plantažerija/rasadnik REBINA Agrar sa površinom od 130 ha, u rumunskom Banatu, Ghilad, najveća je u Evropi, a po kvalitetu sadnica bez premca. U Srbiji ogledno polje za uzgoj vrbe površine 1 ha zasnovano je u opštini Žitište u Srednjem Banatu. Na ovom mestu mogu se videti svi varijeteti, pratiti i porediti rast kultura i dobiti sve potrebne informacije.

REBINA Agrar posluje u Srbiji na osnovu ekskluzivnog prava uzgajivača i distubutera stečenog od strane titulara, SalixEnergi Europa AB, Sweden.

REBINA sistem i REBINA Agrar nudi jedinstvenu ponudu farmerima za uspostavljanje dugoročne saradnje na proizvodnji bio mase nastale kontrolisanim uzgojem energetske biljne vrste Salix Viminalis. Pored isporuke prvoklasnog sadnog materijala, kompletne savetodavne funkcije, podrške oko mehanizacije, može se garantovati i otkup svih količina proizvedene bio mase.

REBINA sistem, REBINA Conserco, nudi savetodavnu podršku i transfer znanja za podizanje zasada i poziva na saradnju radi uzgoja energetskih vrsta zainteresovane farmere i zadruge, posebno one koji poseduju površine zemlje veće od 50 ha.


Gajenje Salix Viminalis energetske vrbe


Energetska vrba (Salix Viminalis), sa svojim varijetetima prilagođenim lokalnim klimatskim i uslovima tla, predstavlja pravi odgovor na pitanja vezana za način ostvarivanja velikih prinosa drvene mase po hektaru u kratkom vremenu. Sa godišnjim prinosom od 30-40 t/ha drvene mase već nakon prve 2-3 godine, energetska vrba može da obezbedi najkvaliteniju certifikovanu sirovinu za čvrsto bio gorivo (pelet, briket), ili da se koristi u direktnom sagorevanju, kao “čips”, za proizvodnju toplotne i/ili električne energije.

Obzirom da ne zahteva posebnu ili sofisticiranu tehnologiju i budući da je vrlo prilagodljiva svim tipovima tla, sem slaninog zemljišta, energetska vrba može postati osnov održivog poljoprivrednog posla u Srbiji.

U zavisnosti od karakteristika tla i klimatskih uslova, možemo odabrati odgovarajući varijetet vrbe, između 12 trenutno certifikovanih.

Uz minimalnu podršku nadležnog ministarstva, a u skoroj budućnosti i kroz programe Evropske Unije, investicija ovog tipa se može brzo promovisati i primenti od strane farmera, posebno na površinama koje su bile zapuštene, plavne ili pak nisu davale dobre prinose jestivih kultura - žitarica ili ratarskih proizvoda. U susednim državama energetska vrba je na osnovu odluka nadležnih ministarstava stekla status energetske vrste pogodne za dobijanje subvencija: u Mađarskoj [45/2007.(VI.11.) FVM] i Rumuniji: Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2012, Strana 88.

Gajenje energetske vrbe ne spada u šumarstvo već u poljoprivrednu delatnost, prema važećem razvrstavanju kultura Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i delatnosti APR.Prva energetska vrba u Srbiji zasađena u ČestereguKatalog REBINA Agrar
Misljenje I.E.T.I.
Hemijska analiza vrbe